Upskill och reskill är framtiden

Ett snabbföränderligt arbetsliv ställer högre krav på upskilling och reskilling. Vi har listan över de färdigheter som arbetsgivare tror kommer ligga i framkant under de kommande åren.

Behovet av upskill och reskill har aldrig varit större. I ett allt mer snabbföränderligt arbetsliv med en brant utvecklingskurva behöver vi fokusera mer på att kompetensutveckla, kompetensförsörja och omskola oss själva och vår personal. 

Enligt The World Economic Forums rapport Future and Jobs från 2020 kommer 50 procent av alla anställda behöva kompetensutvecklas inom fem år. Pandemin har satt tydliga spår på arbetsmarknaden och teknikens utveckling gör att arbetsuppgifter och roller inom flera branscher ersätts med hjälp av ny teknik och automatisering.

“Vi har verktygen till vårt förfogande. Den teknologiska innovationen som definierar vår tid kan nyttjas för att frigöra mänsklig potential”, säger World Economic Forums grundare och styrelseordförande, professor Klaus Schwab. 

Forumet uppskattar att fram till 2025, kan 85 miljoner jobb bli utbytta på grund av den förändring som sker i arbetsfördelningen mellan människor och maskiner. Men häng inte läpp. Ännu fler jobb – närmare 97 miljoner – kan skapas. Jobb som är bättre anpassade efter det nya samarbetet mellan människor, maskiner och algoritmer. 

Morgondagens främsta kompetenser 

Förmågor som kritiskt tänkande och problemlösning toppar listan över färdigheter som arbetsgivare tror kommer fortsätta ligga i framkant under de kommande åren. Dessa har varit konsekventa sedan den första rapporten gjordes 2016. På listan återfinns numera även färdigheter i “self-management” så som aktivt lärande, stresstolerans och flexibilitet. 

10 mest efterfrågade kompetenserna inför 2025

  • Analytiskt tänkande och innovationsrik
  • Aktivt lärande och inlärningsstrategier 
  • Komplex problemlösning
  • Kritiskt tänkande och analys
  • Kreativitet, originalitet och initiativtagande 
  • Ledarskap och socialt inflytande
  • Teknikanvändning, övervakning och kontroll
  • Teknisk design och programmering
  • Förmåga att klara av förändring, stresstålighet och flexibilitet
  • Resonemang, problemlösning och idéutformning

Inför rapporten 2020 kunde forumet, med hjälp av data från LinkedIn och onlineutbildningsplattformen Coursera, tydligt spåra vilka färdigheter som kommer att behövas inom framtidens jobb och som redan efterfrågas inom flera nya yrken. 

Bland dessa finns specialiserade kompetenser inom produktmarknadsföring, digital marknadsföring och mänsklig datorinteraktion. 

Hur lång tid tar det att omskola sig?

Till skillnad från 2018 då 65 procent av de svarande företagsledarna förväntade sig att anställda ska lära sig nya färdigheter på jobbet, förväntar sig nu hela 94 procent att personalen kompetensutvecklar sig på arbetstid. Svarande i Future of Jobs undersökning uppskattar dessutom att cirka 40 procent av alla arbetstagare kommer att vara i behov av reskilling som tar sex månader eller mindre. Den siffran är dock högre för de som arbetar i en konsumentbransch och inom hälso- och sjukvårdsindustrin. 

Inom den finansiella sektorn samt inom energisektorn är andelen arbetstagare som kan reskillas inom sex månader lägre eftersom mer tidskrävande utbildningar behövs där. Vidare menar Coursera att det kan räcka med bara en till två månaders utbildning för att skaffa sig en av de 10 mest efterfrågade färdigheterna i framväxande yrken inom HR, försäljning, marknadsföring och content writing. 

Inom produktutveckling, data och AI kan det ta två till tre månader att bygga på sina kompetenser, medan en fyra månader lång utbildning kan hjälpa arbetstagare att behärska roller inom molntjänster och teknik. 

10 tips på utbildningar för dig som vill upskilla / reskilla

1. Artificiell Intelligens (AI)
2. Försäljning
3. Marknadsföring
4. Molntjänster
5. Produktutveckling
6. Digital marknadsföring
7. HR
8. Teknik
9. Finans
10. Skrivande

Här kompetensutvecklar vi oss nu och i framtiden

Enligt 39 procent av arbetsgivarna kommer utbildning ske internt. Men professor Schwab menar att det även kommer kompletteras med onlineutbildning och externa konsulter. 

Pandemin har definitivt påskyndat trenden med online-reskilling. Mellan april och juni 2020 såg Coursera en fyrfaldig ökning av antalet personer som själva sökte efter kompetensutveckling. Antalet arbetsgivare som tillhandahåller onlineutbildningsmöjligheter för sina anställda hade 2020 femdubblats.

Avslutningsvis menar de i rapporten att fast vi idag har större digitala och tekniska möjligheter måste det fortfarande finnas tid och finansiering för att vi ska kunna omskola och kompetensutveckla oss in i framtiden.

Källa: www.weforum.org/agenda/2020/10/top-10-work-skills-of-tomorrow-how-long-it-takes-to-learn-them/

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap.

Annonser